Firavun Fareleri

Firavun faresi Güneybatı Afrika, Botswana’daki Kalahari Çölü, Namibya’daki Namibya Çölü, Angola ve Güney Afrika’da yaşayan bir memeli hayvan. Nerdeyse 25-35 cm olan boyuyla aynı uzunlukta 20-25 cm bir kuyruğu var.

Bu fareler yaklaşık 30 kişilik koloniler halinde yaşıyorlar. Her kolonide ana ve babaların otoriter olduğu üç aile grubu bulunuyor.

Yuvalarını kendileri kazıyorlar ama yer sincapları ve sarı misk kedilerinin terk ettikleri yuvalardan da yararlanıyorlar.

Ava çıktıkları zaman sırayla nöbetleşerek yuvada bir bekçi bulundururlar. Ayrıca ana fare bir tehlike anında alarm sesleri çıkartarak yavruları etrafında toplar.

Geceleri, yağışlı havalarda ve yakıcı sıcaklarda yer altındaki yuvalarından çıkmazlar.
Çok sosyal olan firavun fareleri birbirlerini korurlar, dayanışmacıdırlar. Kendi yavrusu olmayanlar diğerlerine “çocuk bakıcılığı” yaparlar.

Daha çok örümcek, tırtıl, kırkayak, vb, gibi böcekleri, küçük eklemlileri ve bazen de küçük kuş ve sürüngenleri yiyerek beslenirler.

Doğa fotoğrafçısı Will Burrard-Lucas’ın Botswana’daki firavun fareleriyle özel bir ilişkisi var.

Onun zararlı olmadığını hemen anlayan fareler, o fotoğraf çekerken sağında, solunda dolaşmayı; sırtına çıkıp, kafasının üzerinde dikilip, kamerasının üzerinden perende atmayı pek seviyorlar.

Bu yazı A'nın gözüyle kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.